• Nieuws

Het vieren van World Paper Free Day 2022

By Sylvia van Hoorne | November 3, 2022

Wanneer is World Paper Free Day?

Op 6 november 2022 wordt World Paper Free Day gevierd. 

Wat betekent World Paper Free Day?

World Paper Free Day stimuleert het terugdringen van papierproductie en -gebruik. Het initiatief is oorspronkelijk opgezet door AIIM International. AIIM International is de vereniging voor informatiebeheerprofessionals die wereldwijd onderzoek en opleiding aanbieden. 

Gebruikt u nog papier? Wordt papier nog veel gebruikt?

Thuiswerken en/of werken op afstand heeft de afname van papier versneld. Traditioneel werken op kantoor betekende dat veel mensen papier gebruikten uit gewoonte en vertrouwdheid, onder het motto ‘zo hebben we altijd gewerkt’. De noodzaak om op afstand te werken betekende dat we alternatieve manieren vonden om met collega’s samen te werken, waardoor papier in onze dagelijkse processen overbodig werd. Nu velen echter zijn teruggekeerd naar een traditionele werkplek met gemakkelijke toegang tot briefpapier en printers en meer persoonlijke samenwerking, zal de vraag worden beantwoord of deze verandering blijvend is of niet. 

Sommige organisaties hebben voorafgaand aan de pandemie geprobeerd om afscheid te nemen van een “traditionele” werkplek, bijvoorbeeld door een “hot desk” werkomgeving te implementeren of door te voorzien in flexwerken, wat hand in hand gaat met papierloze werkmethoden.

Is het echt haalbaar om volledig ‘Papiervrij’ te zijn?

Eerder dit jaar organiseerden we op het AIIM Forum in Londen een rondetafelsessie over de vraag of een echte papierloze omgeving ooit haalbaar is. Eén van de deelnemers aan de rondetafel bracht een zeer terecht punt naar voren en vroeg ons allen te stoppen met papier in het negatief daglicht te stellen. Dat riep de vraag op of het haalbaar is – willen we papier volledig elimineren? Maar of we nu papierloos willen werken of niet, er zijn bepaalde aspecten die niet te vermijden zijn voor en tegen papiervrije operaties.

Papier heeft in veel organisaties een plaats en is nog steeds noodzakelijk voor veel juridische handelingen en processen.      

Zakelijke eisen kunnen leiden tot de noodzaak om het gebruik van papier in een organisatie te verminderen. Er zijn veel voordelen verbonden aan het elimineren van fysiek papierwerk, waaronder het waarborgen van kwaliteit en transparantie, de beveiliging van informatie, het milieu, kostenbesparing en tijdsefficiëntie.

De voordelen van minder papiergebruik of papierloos werken:

Het milieu

Vermindering van papiergebruik betekent minder papierproductie, wat op zijn beurt betekent dat er minder bomen worden gekapt. Er zijn echter nog andere voordelen voor het milieu, zoals vermindering van de CO2-uitstoot doordat er geen papierwerk meer hoeft te worden vervoerd.

Kostenbesparing

Vermindering van papiergebruik leidt weer tot lagere uitgaven voor kantoorbenodigdheden zoals papier, verbruiksartikelen voor printers, de hardware van printers en de service en het onderhoud van dergelijke apparatuur.

Tijdswinst

Het beheer van papieren dossiers is vaak arbeidsintensief en kan betekenen dat er extra tijd nodig is voor het verwerken, vervoeren en verzenden van documenten. Digitaal werken levert tijdwinst op en zorgt voor een snellere reactietijd en eenvoudigere samenwerking. 

Overweegt u uw papiergebruik te verminderen?

Er zijn veel manieren waarop u het papergebruik in uw organisatie kunt verminderen. En het maakt niet uit in welke fase u zich bevindt in dit proces en in uw digitale reis, want OASIS Group heeft veel ervaring en kan u ondersteunen met scannen, versnipperen of het implementeren van backoffice systemen. Wij kunnen u helpen zodat u een stap minder verwijderd bent van een papierloos of papierarm kantoor.

< Back to news & blog