• Blogs

Kan AI met gespreksfuncties aan de regelgeving blijven voldoen?

By Nuria Sanchez | February 23, 2023

Gaat #ChatGPT − of een andere opkomende AI-tool − een revolutie veroorzaken in onze industrieën en banen en hoe dan? De tijd zal het leren. Wat we wel weten, is dat we voor een opkomende technologie staan die een veelomvattend effect op ons leven zal hebben. Kunnen we echt vertrouwen op deze AI-tools en voldoen ze aan de voorschriften?

Soms ontwikkelt een technologische innovatie zich schijnbaar van de ene dag op de andere, gaat viraal en iedereen praat erover. Maar de snelheid waarmee ChatGPT van onbekend naar hype is gegaan, is van een ongekende orde.

OpenAI lanceerde in november 2022 ChatGPT, een gratis chatbot met kunstmatige intelligentie die bijzonder menselijke communicatievaardigheden heeft. Binnen enkele weken leverde een Google-zoekopdracht naar de term “ChatGPT” bijna 280 miljoen resultaten op die de mogelijkheid lieten zien van de bot om artikelen of blogs te schrijven, een toets af te leggen of zelfs websites te coderen. Maar niet alleen op Google gaat het over de tool: sociale media worden overspoeld met posts waarin wordt betoogd waarom ChatGPT wel of niet de krachtigste tool ter wereld is.

We zijn hier echter niet om te bakkeleien over het potentieel van de tool als contentgenerator, maar om te bespreken of AI-tools voldoen aan de regelgeving. Als aanbieders van informatiebeheer geloven wij in modellen voor kunstmatige intelligentie en nieuwe technologieën. Als wij ervoor kiezen om die tools te gebruiken, moeten we er ook voor zorgen dat zij gereglementeerd zijn en aan de voorschriften voldoen voordat we ze gebruiken.

Het is belangrijk dat wordt voorkomen dat AI-tools onjuiste gegevens openbaar maken. Ook moeten ze de privacy van de gebruikers waarborgen. Voordat we een AI-tool gaan gebruiken, is het van belang om na te gaan of er beleid is met het recht op rectificatie wanneer een gebruiker onjuiste gegevens ontdekt. Dit is een vereiste volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU en andere wetten inzake gegevensbescherming.

Nu AI-tools overal ter wereld worden gebruikt, is meer transparantie nodig over wat er met de persoonsgegevens van gebruikers wordt gedaan. Ook moet worden nagegaan of de gegevens niet met derden worden gedeeld.

Het is momenteel niet duidelijk of ChatGPT of andere opkomende AI-tools voldoen aan de AVG. Als deze tools op grote schaal gaan worden gebruikt, moet er wetgeving zijn inzake het gebruik van AI-modellen waarmee de rechten van individuen op het gebied van gegevensbescherming worden beschermd.  In de tussentijd moet worden nagegaan hoe ze zijn ontworpen en worden gebruikt, en of er gegevens van personen die zich in de EU bevinden mee worden verzameld, verwerkt of opgeslagen.

Als u meer wilt weten over hoe OASIS AI en procesautomatisering gebruikt met inachtneming van de regelgeving, neem dan vandaag nog contact met ons op.

< Back to news & blog