• Blogs

Veerkracht Opbouwen in de Hybride Wereld

By Sylvia van Hoorne | mei 16, 2022

Deze week (16 – 20 mei 2022) is het Business Continuity Awareness week.

BCAW (Business Continuity Awareness Week) is een wereldwijde campagne om mensen bewust te maken van het belang van bedrijfscontinuïteit, het leggen van een stabiele basis voor de bedrijfscontinuïteit en best practices, en hoe die in de organisatiecultuur te verankeren. 

Wat kunnen we allemaal doen om het bewustzijn van Bedrijfscontinuïteit (BC) te verankeren en te verbeteren in deze nieuwe werkomgeving?

In de afgelopen 24 maanden is het leven voor ons allemaal en in sommige opzichten voorgoed veranderd, ook de manier waarop we allemaal werken. De pandemie was een echte test voor onze veerkracht, zowel als mens als voor onze manier van werken. Nu we de pandemie achter ons laten en overgaan naar de herstelfase van onze bedrijfscontinuïteitsplannen, is het belangrijk dat we flexibel blijven en onze bedrijfscontinuïteitsplannen blijven evalueren, bijwerken en oefenen.

In deze nieuwe werkomgeving moeten alle bedrijven opnieuw nadenken over de manier waarop zij hun bedrijfscontinuïteitsplannen verankeren, valideren en onder de aandacht brengen. Daarom is het thema van de Business Continuity Awareness Week van dit jaar: Building Resilience in the Hybrid World (Veerkracht Opbouwen in de Hybride Wereld). 

Wij hebben een lijst samengesteld met de beste tips van onze Compliance om u te ondersteunen bij uw bedrijfscontinuïteitsplannen en -activiteiten.

Tip 1: Werk uw BIA’s en Bedrijfscontinuïteitsplannen bij. Wanneer heeft u ze voor het laatst bijgewerkt en weerspiegelen ze uw meest recente werkwijzen, inclusief hybride werken? 

Focus op uw doel

Uiteindelijk dient u te begrijpen welke interne en externe activiteiten, inclusief die van uw klanten, het meest kritisch en tijdgebonden zijn. Dit begint met uw Business Impact Analyse (BIA’s). BIA’s zouden gericht moeten zijn op uw klanten en eindgebruikers, hun SLA’s en de kritieke diensten, middelen en leveranciers die nodig zijn om deze te leveren. Bedrijfscontinuïteitsplannen vertellen u hoe u deze meest kritische diensten zult leveren in het geval van een incident. 

Tip 2: Omarm BC incidenten. Zie ze als een kans om samen te werken, nieuwe vaardigheden te leren en de klanttevredenheid te verbeteren. 

Leg de voordelen en kansen van BC uit aan uw Teamleden

Bedrijfscontinuïteit is voor ons allemaal een kans om te groeien en veerkrachtiger te worden, als individu en als organisatie. Bedrijfscontinuïteit incidenten bieden ons vaak kansen om met andere teams samen te werken en onze vaardigheden uit te breiden, omdat het nodig is om snel te denken en ons aan te passen aan de gegeven situatie. Soms dwingt het ons creatiever te zijn met hoe en wanneer we producten en diensten leveren met zo min mogelijk verstoring. Wanneer de klant weet dat wij ook in de moeilijkste en meest onverwachte omstandigheden kunnen leveren, vergroot dat zijn vertrouwen in ons en de klanttevredenheid. 

Tip 3: Het bewustzijn van Bedrijfscontinuïteit vergroten gaat niet alleen over het volgen van een training. U weet dat het met succes is verankerd wanneer er in elk aspect van uw dienstverlening en toeleveringsketen over wordt nagedacht en elk Teamlid zich bewust is van de rol die men speelt om de business draaiende te houden in het geval van een incident. 

Bewustzijn en opleiding inzake bedrijfscontinuïteit verbeteren

Bevorder het nadenken over bedrijfscontinuïteit in elk aspect van uw processen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende keer dat u een nieuwe leverancier selecteert (wat zou er gebeuren als die er niet meer zou zijn?) of aan de manier waarop u uw team traint en ervoor zorgt dat kennis wordt gedeeld. Betrek uw team bij het oefenen van uw plannen. Deel de geleerde lessen en successen van eventuele incidenten.

Tip 4: Verwacht het onverwachte. Betrek de relevante stakeholders voordat een situatie een incident wordt. Soms kan een situatie binnen enkele minuten of uren uitgroeien tot een groot incident. Het is veel gemakkelijker om een team op te heffen als het ergste niet gebeurt, dan er een te creëren en het op te schalen als het wel gebeurt. Als we vroeg aan de bel trekken, zijn we beter voorbereid en kunnen we sneller reageren mocht het ergste gebeuren.

Wees voorbereid voordat een incident zich voordoet

Als een situatie kan uitgroeien tot een Bedrijfscontinuïteit incident of crisis, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw lijnmanager en Compliance. Compliance zal dan beslissen of het nodig is om het crisismanagementteam in te schakelen of om een incident te melden. 

Over de auteur

Nicola voegde zich in 2018 bij OASIS door de succesvolle overname van Box-it. In haar rol als Group Compliance en Audit Director is zij verantwoordelijk voor het waarborgen van de naleving van regelgeving, waaronder het monitoren en evalueren van bestaande en opkomende wet- en regelgeving die mogelijk van invloed kan zijn voor onze klanten.

< Terug naar Nieuws & blogs